Laat ons gecontroleerd knallen

De binnenstad van Maaseik was oudejaarsavond oorlogsgebied. Ook al was er een strikt verbod op het ontsteken van vuurwerk. Ook al zou een extra politiepatrouille ingezet worden.

Zoals dat met prinsenzittingen gaat, verliep het in 2 etappes. Kinderknallen vroeg op de avond en een slotoffensief om middernacht. Daartussen verweesde voetzoekers, vuurpijlen en veel blaffende honden.

Dat was bij de eeuwwisseling niet het geval.

Precies 20 jaar geleden organiseerden de stad Maaseik en de toenmalige Ontwikkelingsmaatschappij binnenstad Maaseik (OBM) een gecontroleerd vuurwerk om middernacht. Het spektakel was te zien vanop de Markt en kostte destijds, afgerond 5 000 euro.

Resultaat was dat tegen middernacht, mensen met de champagnefles in hand, uit aanpalende restaurants kwamen. Terwijl ondertussen Maaseikenaren in karavaan – van Aldeneik tot Wurfeld – te voet naar het centrum afzakten. Het was tezelfdertijd koud en warm in de stad.

Handhaaf het algemeen verbod op vuurwerk.

En zoek een locatie in Maaseik waar gecontroleerd vuurwerk wordt ontstoken om middernacht.

Het kan een economische impact hebben, zorgt voor een extra belevingsmoment en schept duidelijkheid.

Die duidelijkheid was nu ver te zoeken. Met verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van vuurwerk.

Misschien is het mogelijk om zelfs collectief te experimenteren met geluidsarm vuurwerk in Maaseik?

Geen chaos maar gecontroleerd knallen.

Dat is waarnaar we moeten streven in Maaseik. Zowel in de binnenstad als daarbuiten.

We kunnen de kool en de geit niet sparen door tegelijkertijd een uitzondering toe te kennen voor alles wat geen binnenstad is en in de binnenstad het algemeen vuurwerkverbod proberen te handhaven. Dat moet in het nieuwe jaar anders en beter kunnen.

Het stadsbestuur bedoelde het ongetwijfeld goed maar nu lijkt het alsof de binnenstad het decor is voor de finale van kamp Waes.

Ondanks het verbod op vuurwerk, ondanks de aankondigingen op Facebook en ondanks de extra politiepatrouille, die zich gevoeld moet hebben als kippen in een hok waar de vos onverwacht binnendringt.

By the way … een gezond en vreugdevol 2020.