Van de boompjes en de bij

Wanneer ik de markt van Maaseik betreed, doe ik dat altijd met een zeker ontzag. Een gevoel dat mij in de winter meer parten speelt dan in de zomer. Ik weet, het klinkt Freudiaans, maar het is mij duidelijk hoe dat komt.

Het zijn de 95 lindebomen op de Markt die het verschil maken. In de zomer onttrekken zij het zicht van de gebouwen die als stille stenen wachters hun tijdperk bewaken. Laat net dat de reden zijn, waarom een beweging – notabene onder leiding van pater Sangers – even ijverde voor het kappen van de bomen op de Markt.

Het zal de paeperkook zijn die pater Sangers op de maag lag of die ervoor zorgde dat hij tot inkeer kwam. In ieder geval is deze discussie vandaag compleet ondenkbeeldig en ligt ze aan de basis van mijn idee voor een eigentijds en natuurzuiver streekproduct dat de mooiste markt van Vlaanderen evoceert.

Stadshoning

Stel dat we, wanneer de lindebomen bloeien, bijen naar de stad halen. Imkers kunnen hun korven plaatsen in de kruidentuin van het Museactron. Vlakbij de oudste private apotheek van het land. Tenslotte dicht men medicinale eigenschappen toe aan honing en zijn rijke geschiedenis biedt materiaal voor een tentoonstelling in het museum.

Het mag natuurlijk ook een andere plaats zijn in de binnenstad. Zolang er maar geleide bezoeken kunnen gebeuren met als hoogtepunt het proeven van rauwe honing uit de raat. De geslingerde honing kan worden voorgesteld op het jaarlijkse Knapkoekfeest.

De plaatselijke horeca en slager kunnen recepten ontwikkelen met de Maaseiker stadshoning. Zijn smaak zal immers typisch en onderscheidend zijn. Nergens vindt men in het land zulke concentratie lindebomen op zo’n oppervlakte. Bovendien zal de honing van uitstekende kwaliteit zijn. In de binnenstad worden geen pesticiden gebruikt.

Van Eyckjaar

Hoe mooi zou het zijn, als Jan en Hubert Van Eyck, omgeven worden door het gezoem van naarstige bijen. Op het ogenblik dat in de Sint-Baafskathedraal, het nieuwe bezoekerscentrum opent en het gerestaureerde Lam Gods wordt voorgesteld. Dat gebeurt in juni 2020, de maand waarin ook de lindeboom bloeit.

Het resultaat van de noeste bijenarbeid, zou o.a. te koop zijn in de winkel van het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafs. De stad Gent is hiervoor gewonnen en voor de haalbaarheid en duurzaamheid van het project, volgde ik afgelopen jaar de cursus van de Koninklijke Vlaamse imkersbond.

Maaseik bijengemeente

Maaseik is niet alleen een Van Eyckstad. Het is ook de eerste Vlaamse Cittaslow gemeente. Het verhaal hoeft niet te stoppen bij het winnen van Maaseiker stadshoning. Bijen zitten in de verdrukking terwijl zij verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de bestuiving. Zonder bijen verdwijnen een aantal gewassen en men hoeft geen imker te zijn om iets voor het bijenbestand te kunnen doen.

Bijenplan Maaseik

Ook – en vooral – het stadsbestuur kan een rol van betekenis spelen. Het lanceren van de Maaseiker stadshoning hoeft geen eindpunt te zijn. Het kan het beginpunt zijn van inspanningen die uiteindelijk leiden tot de eerste bijenvriendelijke gemeente van het Maasland.

Welkom in het Agnetenklooster

Elk nieuw idee roept verwondering of verbazing op. Vaak ook weerstand. Zeker in het geval van bijen en al zeker als men het verschil niet kent tussen bijvoorbeeld een bij en een wesp.

Daarom organiseer ik – samen met de imkers van Elize’s Garden – een (verlengd) bijenweekend op een prachtige locatie.

Patricia Indekeu stelt de tuin van het Agnetenklooster ter beschikking tijdens het weekend van Hemelvaart.

Op donderdag 30 mei en op zaterdag 1 juni, kan iedereen – om 14.00 en om 17.00 uur – terecht in de tuin via het poortje in de Sionstraat.

De imkers en hun bijen staan dan ter beschikking voor kennismaking en om tekst en uitleg te verschaffen bij het leven en het welzijn van de bij. Zelf ga ik graag in gesprek, met iedereen die dat wenst, over mijn projectvoorstel.