De knapkook is van ons

Er wordt geknaagd aan de Maaseiker knapkook. De knapkoek is dan ook een heerlijke koek om aan te knagen … behalve als dat door bakkers en commerçanten van buiten Maaseik gebeurt. En dat is momenteel het geval.

Het aantal knapkoekbakkers in Maaseik mindert zienderogen. Het aantal bakkers dat rond Maaseik knapkoek bakt, neemt zienderogen toe. Dat is een goede zaak voor de bekendheid van dit baksel. Minder voor de bekendste knapkoek van het land en al zeker niet voor Maaseik als vermaarde knapkoekstad.

Inmiddels sieren knapkoeken uit Echt, Lanaken en het Oeterdal bakkerstogen in de Eyckerstede.

Op zich is het geen nieuw fenomeen. Vroeger maakte bijvoorbeeld bakker Van Esser uit Ophoven honderden knapkoeken per week voor bakkers in Maaseik die zich niet waagden aan het maken van de koek. Het is dan ook een moeilijke koek maar hij werd in opdracht en op basis van het recept van Maaseiker bakkers gebakken.

Zo kon men waken over de echtheid en de kwaliteit van de Maaseiker specialiteit. Dat ligt nu wel even anders.

Erkend streekproduct

Helemaal kafkaiaans wordt het als je gaat kijken naar de erkenning van de knapkoek als streekproduct. Die erkenning is in handen van een Hasseltenaar op basis van knapkoeken gebakken in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het is alsof ik, als Maaseikenaar, een erkenning op zak heb voor (Hasseltse) speculaas en die laat bakken door een Genkse bakker.

Als argumentatie geldt dat men in Maaseik geen ambachtelijke knapkoeken meer bakt. Wat dus hoegenaamd niet klopt. Het zijn er minder dan vroeger, dat wel, maar de traditionele knapkoek wordt nog altijd met veel vakmanschap en liefde gebakken in de knapkoekstad aan de Maas.

Daarom maakte ik eigenhandig een website ter promotie van de Maaseiker knapkoek.

Het is de voorbode van een aanvraag tot erkenning als streekproduct voor de Maaseiker knapkoek. Maaseik is er nooit in geslaagd om die op zak te hebben en zag ondertussen ook de erkenning van de bakkemoezevlaai als streekproduct aan de neus voorbijgaan. Net zoals de licentie voor het Oterke.

Tijd dat Maaseik met de knapkoek een erkend streekproduct in huis haalt. Daar wil ik voor gaan!