Van op de markt naar in de markt

Wat een weekend was me dat?

Op vrijdagavond een muziekevenement bij Noliko en avondmarkt aan de Bospoort en in de Bosstraat. Tijdens het weekend de Siemkensheuvelfeesten en de Van Eyckfeesten op de Markt. En dan was er nog het verjaardagsfeest van de fanfare in Opoeteren.

Vergelijkbare gemeenten wenen zich de ogen uit bij het zien van zoveel (grote) activiteiten die georganiseerd worden in onze stad.

Bij menig Maaseikenaar ligt dat anders.

Iedere activiteit levert kritiek op. Soms voorspelbaar, soms terecht.

Dat is jammer voor de mensen achter de schermen, die er iets van proberen te maken. En het is jammer voor Maaseik.

De enige manier om te volharden, is samenwerken.

Stadscomité

Is het geen tijd voor de oprichting van een stadscomité?

Niet het zoveelste comité of adviesraad.

Wel een organisatie van creatieve mensen, stadsmakers en spoortrekkers. Bereid om te kijken naar het verleden en het heden. Bereid om samen te werken. Om een groep te vormen en aantrekkelijke activiteiten te ondersteunen, te stimuleren of te (laten) organiseren.

Wie uitvoert, maakt niet uit … privaat, publiek, een vereniging.

Ook niet waar het wordt uitgevoerd … in de binnenstad, Neeroeteren, Opoeteren of een gehucht van Maaseik.

Wel de doelstelling maakt uit … meerwaarde creëren voor de Maaseikenaar en Maaseik op de kaart zetten.

Een stadscomité voorkomt dubbele agenda’s en zorgt voor meer impact en rendement.

Evenals de meest gunstige spreiding over seizoenen en deelgemeenten.

Citymarketing

Het maakt bovendien citymarketing mogelijk. Waarbij we overgaan van het organiseren van activiteiten (op de markt) naar het doordacht en ludiek IN de markt zetten van activiteiten. Niet als doel op zich. Wel als een manier om Maaseik te doen groeien en bloeien.

Daarbij is het van minder belang waar de activiteit doorgaat, wel dat ze doorgaat … en dat ze maximaal zorgt voor belevingswaarde voor bewoners en bezoekers. Niet iedere deelgemeente heeft zo nodig zijn kermis, rommel- of avondmarkt nodig. Het moet niet de bedoeling zijn om met elkaar te concurreren. Wel met de ons omringende gemeenten. En nog beter is om ons hiervan te onderscheiden op basis van kwaliteit, authenticiteit en veelzijdigheid.

Ik ben ervan overtuigd dat hiervoor voldoende goodwill voorhanden is en dat hiervoor middelen samengevoegd en aangeboord kunnen worden.

Komt er nu op aan om ook anderen hiervan te overtuigen.