Van stemvork naar kaasvork

Ik liep mijn apothekeres tegen het lijf. Niet in witte short – zoals ik dat van haar gewoon ben – wel in bevlekt T-shirt. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Zeker toen ik vernam dat ze samen met haar partner eigenhandig een winkel in de binnenstad aan het inrichten was.

Theo Bekkers heet die partner en het koppel heeft Den Pelikaen – in de Hepperstraat – omgevormd tot een authentieke kaaswinkel met bijhorende producten. Een zaak op maat van de binnenstad.

Kieësklok

Een bewuste keuze zo blijkt. Zowel de straat, het pand als de activiteit.

Het pand is ruimtelijk zeer interessant, zegt Theo. Niet alleen het gelijkvloers. Ook de kelder biedt mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor degustaties en om zelf kazen te rijpen. Maar dat is voor later.

Waar het nu op aankomt, is om te kijken welke kazen in de smaak vallen bij de inwoners en bezoekers van Maaseik. De Kieësklok heeft immers een groot assortiment lekkernijen in huis.

De Maaseycker kaas ontbreekt niet. Net zomin als de Aldeneyck wijn die in de Kieësklok verkrijgbaar is. Hij kreeg een prominente plaats in de zaak. Pal naast een aantal speciaal geselecteerde bieren die passen bij de aangeboden kaassoorten.

Dat Theo kiest voor deze combinatie, hoeft niet te verwonderen. Hij is een echte kaasliefhebber en volgde recent een opleiding tot kaasmeester.

Leraar muziek

Wat wel mag verwonderen, is dat Theo niet alleen les volgt. Hij heeft jarenlang lesgegeven. Als muziekleraar in het Maasland. De piano in de hoek van de zaak herinnert aan deze periode. Hoewel hij hoopt nog weinig tijd te vinden om op het instrument te kunnen spelen.

Het Maaseiker koppel roeit hiermee tegen de stroom in want het aantal zaken dat in binnensteden verdwijnt, is groter is dan het aantal nieuwkomers.

Of zij zich hiervan bewust zijn?

Het leeft zeker maar als iedereen er zo over denkt, gebeurt er niets …