Greun – green – goed

De zomer van 2018 was warm en extreem droog. Veel te warm in huis en daarom trok ik er regelmatig op uit met mijn favoriet vervoermiddel … de fiets.

Ik fietste niet alleen langs povere akkers en kale weilanden. Ook over de Markt, langs de Maas, door de Tösch, voorbij het Eilandje en tot aan de Oudsberg. Overal kon ik eten en drinken bij gepassioneerde horecaondernemers. Nu de temperatuur normaliseert en we opnieuw ervaren hoe regendruppels aanvoelen, weet ik het zeker.

Maaseik – da’s veelzijdig genieten.

Op plaatsen waar ik kwam, hoorde ik Brabants, West-Vlaams, Nederlands en Duits aan de tafel naast mij. Toeristen zakken af en verblijven in onze gemeente. Zoals wij naar andere oorden trekken.

Niet alleen om te genieten van de Maas of het groen.

Ook op andere fronten scoren we hoog.

Zoals sport en cultuur.

De gemeente Maaseik is een plek waar je veelzijdig kunt genieten.

Van uiteenlopende dingen. Van authentieke en kwalitatieve dingen. Met de klemtoon op genieten.

Dat moeten we koesteren en promoten.

Binnenstad

Natuurlijk zijn er verbeterpunten.

De handel en wandel in de binnenstad bijvoorbeeld.

In het verleden hebben we ingezet op een kernversterkend beleid en dat moeten we blijven doen. We moeten duurzaam investeren in de kwaliteit van onze openbare ruimtes met de (geplande) herinrichting van de Bleumerstraat en het Kerkplein op kop. Sommige pleinen dienen anders (beter) ingericht te worden en ruimtelijke ordening en mobiliteit worden belangrijker dan ooit voorheen.

Wie alleen naar het verleden kijkt, staat met zijn rug naar de toekomst.

Daarom moeten we slim investeren in onze binnenstad. De heraanleg van de Bosstraat is hiervan een voorbeeld. Nieuwe inzichten en technologie moeten onze bondgenoten worden. Teruggrijpen naar het verleden, is een zwaktebod.

We bouwen het Maaseik van de toekomst, niet op basis van recepten uit het verleden.

Het is in deze context dat ik graag verwijs naar het voorwoord van de toenmalige burgemeester in het boekje van Pater SANGERS en architect DANIELS over de Markt van Maaseik uit 1972.

We zouden alles in het werk moeten stellen om van onze binnenstad een handelscentrum te maken zoals het in vroeger eeuwen was.

Met andere woorden. De economische terugval van de binnenstad, is al jaren een feit en wordt versneld door verschuivingen in de markt. Wat weg is, is weg … en komt niet terug.

We kunnen wel de transitie in gang zetten door te kiezen voor groei, opwaardering van publieke ruimte, verfijnen van het aanbod, verhogen van de gunfactor, samenwerking en het invoeren van een lokale kmo-toets. Waarbij we iedere te nemen maatregel en activiteit toetsen op zijn klant- en ondernemersvriendelijkheid (in combinatie met duurzaamheid).