De belleman van Ma Marie

Ik heb een bijzondere avond beleefd. Haast een onwezenlijke avond. Verantwoordelijk hiervoor waren een zaal vol lokale ondernemers, Facebook, een dame en een belleman.

De UNIZO-awards werden opnieuw in Maaseik uitgereikt en JM Contruct – man op de foto – werd uitgeroepen tot ondernemer/onderneming van het jaar door UNIZO-Maaseik. Zij mogen o.a. de lantaarnpalen leveren die de stad Amsterdam gaat vervangen.

Facebook

Ik zat met mijn tablet in aanslag om een foto van de laureaten op Facebook te posten.

Het was Facebook dat er voor mij een surrealistische avond van maakte.

Op Facebook ging het op dat eigenste ogenblik over een horecazaak die binnenkort sluit. Het Trappenhuys gaat dicht om een aantal redenen waarvan de voornaamste, de hoog zwangerschap is van de vrouwelijke helft van de uitbaters.

Het leverde voorspelbare commentaren op

Ma Marie

Even voorspelbaar, althans wat mij betreft, was in de zaal de bekendmaking van de UNIZO-publieksprijs. Je kon immers niet naast de campagne kijken die de enthousiaste medewerkers van de zaak, een pand verder in de Bosstraat, gevoerd hadden.

Dame

En dus mocht Magda Bocken van Ma Marie de publieksprijs in ontvangst nemen. Ze is 1.56 meter groot en haar dankwoord was groots.

Ze toonde aan dat ondernemen niet alleen een zaak van vallen en opstaan is.

Ook van staan en opvallen … en dat deed ze.

Terwijl op Facebook de discussie verder woedde over de leegstand in de binnenstad, bejubelde zij op ludieke wijze wat er nog is in Maaseik. Ze had het daarbij over de gunfactor waarbij zowel ondernemers elkaar iets gunnen als de consument lokale ondernemers.

De zaal at uit haar hand. Zij stond op dat ogenblik voor hetgeen succesvolle ondernemers onderscheidt.

Geen schrik van verandering, kennis delen en elkaar helpen, zelf verantwoordelijkheid nemen, complimenten geven, vergevingsgezind zijn en praten over toekomst en verleden in plaats van over mensen.

Belleman

Helemaal on top en zelfs ontroerend was haar sluitstuk.

Zonder enige schroom nam ze haar nostalgisch liedjesboek ter hand en zong het lied van de belleman.

Het leverde haar een staande ovatie op.

Het was lang geleden dat ik een aantal mensen in de zaal nog had ontmoet. Het was nog langer geleden dat ik het Maaseiker revuelied had gehoord.

Ik heb de verdere avond Facebook niet meer opengedaan.