Afscheid van Jan & Hubert

Een aantal jaren geleden was ik spreker op een seminarie in Gent. Het is gebruikelijk dat je na afloop iets persoonlijks achterlaat.

Ik wilde het besloten gezelschap een aandenken aan Maaseik toestoppen. Tenslotte hebben we de gebroeders Van Eyck gemeen en onze gemeente is een ideaal toevluchtsoord voor wie de grootstad even achter zich wil laten … helaas.

De Nootstal

Wie schetst mijn verbazing toen bleek dat Maaseik niet beschikt over zulk gadget. Een authentiek in lindehout gesneden beeld van het broederschap, dat wel. En voortreffelijke streekproducten natuurlijk. Helaas weinig geschikt – en te duur – om als hebbedingetje achter te laten.

Hetzelfde voor wat Neer- en Opoeteren betreft.

Ik dacht, enigszins met weemoed, aan mijn tijd als ukkie in Maaseik. Toen liep ik wel eens de Nootstal binnen op de hoek van de Markt met de Bosstraat. Ik herinner mij een lieve mijnheer die – naast fotograaf – vrijwillig permanentie deed bij het VVV in het kleinste pand van Maaseik.

Voor Moederdag kocht ik er ooit een zilveren lepeltje met een Katrientje of het embleem van Maaseik. Enfin, ik dacht dat het zilver was maar in niets vergelijkbaar met wat daar nu in de etalage ligt.

Voor mijn grootvader, kocht ik er voor een paar frank , iets wat op een sigarenbandje leek maar dan van metaal. Dat kon hij met klompnageltjes op zijn wandelstok bevestigen naast souvenirs uit andere plaatsen waar men toen met de bus van gepensioneerden naartoe trok.

Stadsmagneet

En dus dacht ik dat vergelijkbare attributen nog bestonden in de Eyckerstede. Niet dus.

Omdat ik vind dat ieder zichzelf respecterende gemeente, met een toeristische uitstraling, hierover zou moeten beschikken, ging ik aan de slag.

Voor Maaseik werd het een magneet en een sleutelhanger met een unieke afbeelding van de gebroeders Van Eyck bij nacht. Een foto die Willy Stukken toevallig nam tijdens een evenement op de Markt.

Voor Neeroeteren en Opoeteren werden het molenpuzzels in blik.

Molenpuzzel Maaseik

De voorraad molenpuzzels bleef gelijk. Die met de magneten en sleutelhangers, is op.

In plaats van dezelfde te laten bijmaken, kies ik voor een nieuwe afbeelding. In samenspraak met Belinda Bielen (van de gelijknamige krantenwinkel op de Bosstraat en verdeler van de gadgets), verschijnt in september een nieuwe stadsmagneet en sleutelhanger met een “kleurrijker” afbeelding.

Fotograaf van dienst is deze keer Roger Maes die een foto zal maken tijdens het jaarlijkse knapkoekfeest in Maaseik. Met deze stadsmagneet als resultaat.